1400/3/6
یکی از چالشهای اساسی استارتاپ ها، تامین سرمایه است. در این میان، کراودفاندینگ به عنوان یک پدیدهی در حال رشد شناخته شده و تاکنون توانسته حجم قابل توجهی از سرمایه را تجمیع کند؛ در واقع تأمین مالی جمعی یا Crowdfunding یکی از راهکاری های نوین برای تأمین مالی استارتاپ ها در جهان است. تأمین مالی جمعی در واقع، فرایند جمع آوری نقدینگی محدود، برای تأمین مالی پروژه های مختلف از عده کثیری در بستر اینترنت است. در سال 2015 میلادی میزان تأمین مالی جمعی در دنیا در حدود 34 بیلیون دلار تخمین زده شد.
در سراسر دنیا، شرکت ها یا اصطلاحا سکوهای مختلف تامین مالی جمعی در زمینه های مختلف به جمع آوری سرمایه می پردازند. در امریکا، به عنوان یکی از کشورهایی که روش تامین مالی جمعی، رواج بسیار دارد، سکوهای مختلف کرادفاندینگ به ویژه برای فعالیت های هنری به ارائه خدمات می پردازند. در ادامه به معرفی 5 پلتفرم (سکوی) تامین مالی جمعی مشهور خواهیم پرداخت:
کیک استارتر یکی از بزرگ ترین پلتفرم های تأمین مالی جمعی است که توسط پری چن (Perry Chen) تاسیس شد. این پلتفرم، اولین پروژه ی خود را با عنوان «نیویورک یک کتاب میسازد» در آوریل 2009 آغاز کرد. هدف پروژه تهیه کردن یک کتاب 100 صفحهای با مشارکت 100 نفر از شرکتکنندگان در شهر نیویورک بود.
این پلتفرم ترجیح می دهد تا از عده کثیری از متقاضیان به صورت داوطلبانه نقدینگی جذب کند تا این که از یک عده اقلیت، مقدار زیادی پول جمع کند.
کیک استارتر خود را این گونه معرفی می کند: «کیکاستارتر راهی است برای تأمین مالی پروژههای خلاقانه و خانهای است برای فیلمها، بازیها، موسیقی، هنر، طراحی و تکنولوژی شما» این جملهای است که کیکاستارتر خود را با آن معرفی میکند. کیکاستارتر به هنرمندان، موسیقیدانان، طراحان، کارآفرینان و دیگر آفرینندگان کمک میکند تا منابع مالی مورد نیاز خود را پیدا کنند و از آنها حمایت میکند تا ایدههایشان را به واقعیت تبدیل کنند.»
بیشترین مشارکت در پلتفرم کیک استارتر مربوط به کشور آمریکاست؛ هرچند که این پلتفرم در کشورهایی مانند انگلستان، کانادا، استرالیا، نیوزلند، هلند، نروژ، آلمان، فرانسه، دانمارک، ایرلند، اتریش، بلژیک، ایتالیا، اسپانیا، سوئیس، سنگاپور، مکزیک، هنگکنگ و ژاپن هم دفترهای خود را افتتاح کرده و با استفاده از مردم بومی همان کشور، پروژهها را شناسایی و در سایت معرفی میکند تا صاحبان آنها بتوانند از حمایت بینالمللی مردم دنیا استفاده کنند.
نرخ موفقیت کمپینهای تامین مالی جمعی در کیک استارتر 36 درصد است و به طور میانگین همیشه سه هزار پروژه باز وجود دارد.
یکی از مشخصه های بارز این پلتفرم «همه یا هیچ» است؛ به این معنی که اگر پروژه ای نتوانست به هدف مورد نظر در خصوص تأمین مالی برسد نیازی نیست هیچ مبلغی را به این پلتفرم به عنوان کمیسیون پرداخت کند، اما پروژه های موفق در کمپین تأمین مالی 5 درصد کمیسیون و 3 درصد هزینه معاملات را پرداخت خواهند کرد.
در ماه ژانویه سال 2008 در سانفرانسیسکو کالیفرنیا توسط اریک شل، سالوا روبین و دانا رینگمن تاسیس شد و فعالیت خود را آغاز کرد و به عنوان راه حل جایگزین برای تأمین مالی پروژه های هنری فعالیت کرد.
یکی از مشخصه های متفاوت این پلتفرم، این است که به پروژه ها این امکان را می دهد تا اگر موفق به جمع آوری میزان نقدینگی هدف خود نشدند، می توانند هر چقدر از میزان نقدینگی که جمع آوری شده، را به کار ببرند تا مقداری از پروژه را پیش ببرند. ویژگی دیگر هم این است که اگر بیش از میزان هدف، نقدینگی جمع آوری شود، درصد کمیسیون پلتفرم بالاتر می رود.
از ماه ژانویه سال 2014 میلادی، ایندی گوگو میزبان شرکت ها و پروژه های بیشتری نسبت به کیک استارتر بوده، با این حال میزان موفقیت پروژه های کیک استارتر بیشتر بوده است. براساس آمار منتشر شده، کیک استارتر 31.5 درصد و ایندیه گوگو 11.3 درصددر زمینه کاری خود موفق بوده است.
ایندی گوگو یک پلتفرم تأمین مالی جمعی مبتنی بر پاداش است که سرمایه یک ایده یا کسب و کارهای نوپا را برای عموم افراد فراهم میسازد.
اخیراً ایندی گوگو به مدل فروش سهام نیز ورود کرده است. در این پلتفرم جدید ایدههای موفق در مدل پاداش، بعد از رشد و تبدیلشدن به یک شرکت میتوانند خود را برای جذب سهامدار عرضه نمایند. این پلتفرم امکان جذب مالی شرکتها را از مدل سهام فراهم میکند که در آن شرکتها میتوانند مبالغ بالاتری را از مردم جذب نمایند و جزء سهامداران باشند.
شرکت سیدمچ، را می توان رهبر پلتفرمهای کراودفاندینگ سرمایهمحور برای استارتاپها در آلمان به شمار آورد. این پلتفرم که در سال 2009 در درسدن آلمان راهاندازی شده، رابطی بین سرمایه گذار و استارتاپ محسوب می شود و به سرمایهگذار اجازه میدهد تا سهم هایی با مبلغ 250 یورو به بالا را خریداری کند.
برای ورود استارتاپها به این شرکت، استانداردهای زیادی وجود دارد اما در ازای آن سیدمچ تعداد قابل اعتنایی سرمایهگذار که در تمامی مراحل همراه استارتاپ هستند را برای آنها فراهم میکند. تمرکز شرکت سیدمچ بر روی شرکتهای نوآوری و قابل رشد قرار دارد. این شرکت تا به امروز موفق شده در حدود 33 میلیون دلار در 102 پروژه مختلف سرمایه جذب کند و میتوان گفت در حدود 95% موفقیت داشته است. این شرکت به تنهایی 30% از بازار آلمان را در اختیار دارد.
این پلتفرم تامین مالی، مخصوص تأمین مالی فیلم ها و برنامه های تلویزیونی است که در شهر لس آنجلس مشغول به فعالیت می باشد. این مجموعه در دسامبر سال 2012 فعالیت خود را آغاز کرده است و توانسته شبکه ای از فیلمسازان مستقل و هالیوودی را پدید آورد و تمامی فعالیت های تامین مالی پروژه ها را بر عهده بگیرد.
این پلتفرم، خود را این گونه معرفی می کند: سید اند اسپارک، جایی برای گرد هم آمدن پدیدآورندگان و مخاطبان است. جایی برای قصه گفتن و شنیدن و گفتگو. جرقه بعدی کنجکاوی، الهام و ارتباطات خود را اینجا پیدا کنید.
این پلتفرم ادعا می کند که حدود 75 درصد از پروژه های تحت اختیار خود را با موفقیت به پایان برده است . هزینه کمیسیون این پلتفرم برای پروژه هایی که با موفقیت انجام می شود 5 درصد است.
اینوسدور، یک شرکت تامین مالی جمعی فنلاندی است که در سال 2012 راهاندازی شده است. این شرکت، سرمایهگذار را به شرکتی که در خواست سرمایه دارد متصل میکند. نکته جالب در مورد این پلتفرم، این است که قابلیت رصد و بررسی کمپین کراودفاندینگ به طور کلی برای شرکت طالب سرمایه وجود دارد و شرکت میتواند مشخص کند چه کسانی توانایی سرمایهگذاری داشته باشند و حتی تا چه میزان از مشخصات شرکت آگاهی پیدا کنند.
جذب سرمایه شامل سه مرحله است که طی آن استارتاپ ها میتوانند پیچ خود را پیش از انتشار به پلتفرم اینوسدور، ارائه و مشکلات را مشخص کنند.
نقطه قوت و مزیت رقابتی اینوسدور، زنجیره خدمات و پشتیبانی آنها محسوب میشود. خدمات عالی این شرکت نظیر خدمات قانونی، خدمات مالی و برندسازی به همراه تعهد نسبت به شرکتهایی که در اینوسدور ثبت نام کردهاند توانسته این شرکت را به یکی از برترین پلتفرمهای کراودفاندینگ سرمایهمحور در منطقه اسکاندیناوی تبدیل کند. پلتفرم اینوسدور توانسته در 102 مورد، 38 میلیون یورو سرمایه برای بیش از 213 شرکت جذب کند.